RESCUE Hakkında:

Bu teklife dahil olan ortak ülkeler, yani Lübnan, Ürdün ve Irak (aynı zamanda Türkiye ve Almanya gibi dahil olan bazı program ülkeleri), topraklarında bulunan çok sayıda mülteci nedeniyle çok kritik bir durum yaşıyor: bunların çoğu Suriye vatandaşlarıdır ve akademik müfredatlarına ara vermek zorunda kalan eski üniversite öğrencilerinin büyük bir yüzdesini içermektedir.

RESCUE’nun temel özel amacı, misyonu mültecileri öğrencilerin akademik eğitim yollarına devam etmelerini destekleyen belirli hizmetleri yapılandırmak olan geçici birimler (Mülteci Öğrenci Operasyonel Destek Birimi – R-SOS) oluşturarak, ortak ülke üniversitelerine bu soruna etkili bir yanıt oluşturmada yardımcı olmaktır. Hedef Üniversiteler tarafından gerçekleştirilen analiz, her birinin bu soruna karşı farklı yaklaşımları ve kısıtlamaları olduğunu göstermiştir, bu nedenle her birinde özel çözümler uygulanmalıdır.

R-SOS birimleri faaliyete geçtiğinde, sunacakları hizmetler, bazı durumlarda standart müfredata diğer tüm öğrencilerle aynı temelde erişmek, bazı durumlarda mülteci öğrencilerin akademik eğitim yollarına devam etmelerine yardımcı olmak, bazı durumlarda ise Onlara istihdam amaçları için yararlı olan temel beceri ve yetkinlikleri sağlayan özel eğitim kurslarını takip etmekti.

Bu nedenle, R-SOS birimlerinin kurulmasındaki beklenti, mülteci öğrencilerin mevcut durumunun iyileştirilmesine yardım etmek amacıyla, hem ev sahibi ülkelerde iş bulmalarının desteklemesi, hem de kriz sona erdikten sonra ana vatanlarına geri dönmeye hazırlanmalarına yardımcı olmasıdır.


Konsorsiyum Üyeleri

  1. Sapienza University, Italy
  2. UB, Universitat de Barcelona, Spain
  3. TUB, Technische Universitaet Berlin, Germany
  4. IAU, Istanbul Aydin University, Turkey
  5. USEK, Holy Spirit University of Kaslik, Lebanon
  6. UB, Lebanese University, Lebanon
  7. UoD, University of Duhok, Iraq
  8. DPU, Duhok Polytechnic University, Iraq
  9. AArU, Association of Arab Universities, Jordan
  10. YU, Yarmouk University, Jordan
  11. ZUJ, Al-Zaytoonah University of Jordan, Jordan
  12. ZU, Zarqa University, Jordan

İlişki Ortaklar

Duhok Governorate, Iraq

KURTARMA BAŞLANGIÇ TOPLANTISI: 14-15 Şubat 2017, Roma

Avrupa’dan altı ve Güney Akdeniz ülkelerinden ( Ürdün, Lübnan ve Irak ) sekiz ortak, 14-15 Şubat 2017 tarihlerinde Roma UNIMED tesislerinde bir araya gelerek, RESCUE projesinin ( Ülkelerinde Mülteci Eğitim Desteği) başlangıcı için UNIMED tarafından koordine edilen bir toplantı düzenledi.

RESCUE, 15 Ekim 2016 – 14 Ekim 2019 döneminde Erasmus + Yüksek Öğrenimde Kapasite Geliştirme programı kapsamında ortak finansman için seçilen uluslararası bir işbirliği projesidir.

İki günlük etkinlik sırasında katılımcılar, misyonu mülteci öğrencilerin akademik eğitimlerine devam etmelerini destekleyen özel hizmetler yapılandırmak olan geçici birimler (Mülteci Öğrenci Operasyonel Destek Birimi – R-SOS) oluşturarak mülteci sorununa etkili bir yanıt yapılandırmada ortak ülke üniversitelerini nasıl destekleyeceklerini tartıştılar.

KoM’un yanı sıra UNIMED, 15 Şubat 2017’de Roma’da UNIMED tesislerinde Avrupa ve ODKA Bölgesindeki Mülteciler üzerine bir çalıştay düzenlediÇalıştayda UNESCO Kültürel Diplomasi, Yönetişim ve Eğitim Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Celal Nazım İrem bir sunum yaptı.

Etkinlik, ilgili paydaşlara Avrupa Yüksek Kurumlarında ve ODKA bölgesinde farklı deneyimlerden ve sahadan gelen seslerden yararlanarak mültecilerin durumu hakkında tartışma fırsatı verdi. 

RESCUE 1. iş ortaklığı Toplantısı 28 ve 27 Eylül 2017 tarihlerinde Lübnan’da yapıldı.

Ortaklardan katılımcılar (Akdeniz Üniversiteler Birliği, Sapienza Üniversitesi, Barselona Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Holy Spirit of Kaslik, Lübnan Üniversitesi, Duhok Üniversitesi, Duhok Politeknik Üniversitesi, Arap Üniversiteleri Birliği, Yarmouk Üniversitesi Al-Zaytoonah Ürdün Üniversitesi ve Zarqa Üniversitesi) her ortak ülke için gayri resmi çalıştaylar boyunca eylem planı doğrulaması hakkında gayri resmi istişare başlatmak için bir araya geldi.

Raporlar

ODKA Ülkelerinde Mülteci Eğitim Desteği İhtiyaç Analizi Raporu 

Yazan: Catalina Jerez Paradero (Barselona Üniversitesi), Florian Bauer (Berlin Teknik Üniversitesi), Bahar Dilşa Kavala (İstanbul Aydın Üniversitesi)

Ürdün, Lübnan ve Irak Üniversitelerine mülteci krizine etkin bir yanıt vermede yardımcı olmayı amaçlayan uluslararası işbirliği RESCUE projesi, ulusal düzeyde mülteci öğrencilerin varlığını izlemiş ve hedef Üniversiteler için bir ihtiyaç analizi belirlemiş, üretmiş ve güncellemiştir.

İhtiyaç analizi, RESCUE projesinin iş paketlerinden birine aittir. RESCUE Avrupa Üniversite Ortakları (Barselona Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi) tarafından yapılmıştır ve yedi ortak RESCUE üniversitenin tamamını kapsamaktadır: Kaslik Kutsal Ruh Üniversitesi (USEK), Lübnan’daki Lübnan Üniversitesi, Zarqa Üniversitesi, Ürdün’deki Al-Zaytoonah Üniversitesi, Ürdün’deki Yarmouk Üniversitesi, Irak’taki Duhok Üniversitesi ve Duhok Politeknik Üniversitesi ve ayrıca ortak olmayan üç ek Yükseköğretim Kurumunu da kapsar: Haşimi Üniversitesi (HU), Jerash Üniversitesi (JU) ve El-Bayt Üniversitesi (ABU).

Genel olarak, rapor her ülkedeki duruma ilişkin kapsamlı bir vizyon sağlar ve öneriler yoluyla eylem planlarını oluşturmak için bir temel oluşturur.

Rapora Erişmek İçin Tıklayınız.