Direktör Mesajı

Prof. Dr. Celal Nazim IREM

Kürsü Başkanı

Uluslararasında fikir, değer ve gelenek alışverişini içeren kültürel diplomasi, karşılıklı anlayış ve işbirliğini teşvik etmek için güçlü bir araç haline gelmiştir. Kültürler arası diyaloğu kolaylaştırarak, kültürel diplomasi olumlu ilişkileri teşvik eder, yönetişim yapılarını güçlendirir ve eğitim sistemlerini geliştirir. Bu çerçevede kültürel diplomasi aracı olarak eğitim, kapsayıcı yönetişim ilişkilerinin oluşmasında ve küresel vatandaşlığın teşvik edilmesinde hayati bir rol oynar.
 
Uluslararasındaki karşılıklı anlayış, kendi kültürel miraslarını, geleneklerini ve değerlerini vurgulayarak, güvenin gelişmesini, çatışmaların çözümlenmesini ve işbirlikçi karar alma süreçlerini kolaylaştırır.
 
Kürsünün amacı, uluslararası fikir, deneyim ve politika alışverişini teşvik etmektir. Bu fikir alışverişi yönetişim, kamu yönetimi ve insan hakları gibi alanlarda işbirliğini teşvik ederek tüm toplumlar için faydalı olan geliştirici politikaların benimsenmesine yol açar. Ayrıca, Kürsü, kültürel değişim ve disiplinler arası eğitim için bir merkez olarak hizmet etmeyi amaçlamaktadır. Öğrencileri farklı kültürlere, dillere ve bakış açılarına maruz bırakarak disiplinlerarasılığı teşvik etmeyi amaçlamaktadır; çünkü bu deneyim onların ufkunu genişletir, empati geliştirir ve eleştirel düşünceyi teşvik eder.
 
Kültürel diplomasi, küresel sorunları derinlemesine anlayan ve bunları çözme becerisine sahip küresel vatandaşların büyümesini teşvik eder. Kültürel farkındalığı ve kültürlerarası yeterliliği eğitim müfredatına dahil ederek, Kürsü hoşgörülü ve kapsayıcı toplumların oluşumuna katkıda bulunmayı; çeşitli ülkelerdeki kurumlar arasındaki akademik işbirliklerini ve araştırma ortaklıklarını kolaylaştırmayı amaçlar; çünkü, bilim, teknoloji ve sanat gibi alanlarda, bu işbirlikleri yalnızca bilgiyi ilerletmekle kalmaz, aynı zamanda kültürler arası anlayış ve işbirliğini de teşvik eder.
 
Kapsayıcılık ve Çeşitliliğe Ulaşmak, Kürsünün birbirine bağlı iki hedefidir. Bu kapsayıcılık, çok sayıda paydaşın dahil edilmesi ve eşit katılımın teşvik edilmesiyle sağlanabilir.
 
Yönetim ve eğitimde kültürel diplomasi son derece önemlidir. Karşılıklı anlayışı, yumuşak gücü ve politika işbirliğini teşvik ederek yönetişim yapılarını geliştirir. Ek olarak, kültürel diplomasi, kültürel değişim, disiplinler arası öğrenme ve küresel vatandaşlık eğitimi yoluyla bireyleri küreselleşmiş bir toplumda gelişmeye hazırlayan kapsayıcı eğitim sistemlerini teşvik eder. Kültürel diplomasinin potansiyelini tam olarak gerçekleştirmek için, daha uyumlu ve müreffeh bir küresel toplumun önünü açarak engelleri ortadan kaldırmak ve kapsayıcılığı teşvik etmek gerekir; Kürsü de bu yöndeki çalışmaları desteklemek üzere kurulmuştur.